FIND THE TYPOGRAPHY


Origin

The building where the Typography (Tipografia do Conto) is now, was built in the early twentieth century to house small industrial activities typical of the bourgeois city center, such as a deactivated Typography and Graphic Arts Workshop.

However, it’s core has not been lost as the new architectural project evokes this earlier ‘workshop’ condition by maintaining the main stone façade in a simplified deco style, the central lighting and ventilation courtyard, and internal spatial flexibility, especially at ground floor level.

The Typography of Tales (Tipografia do Conto) follows the same principles as The House of Tales (Casa do Conto), the first project of this hotel promoter, whose work, from  Pedra Líquida studio, received an Honorable Mention from the João de Almada 2012 Award, intended to reward the best examples of heritage rehabilitation in Oporto.

The Typography of Tales (Tipografia do Conto), work of the same studio, is now being completely rehabilitated by proposing, once again, to counteract the usual residential offer of the city, which is increasingly generic and impersonal, by recreating the atmosphere of typography – art and the process of creation in composing and printing a text.

The concrete ceilings feature engraved texts in low relief, where you can read passages, excerpts or fragments of various national and international reference authors linked to various areas: architecture, research, teaching, curatorship, graphic design and design critics.

A Retold Tale

The Typography of Tales (Tipografia do Conto) is a multifunctional space that articulates residential tourism with cultural events, in the areas of visual and performing arts, publishing and book publishing, involving authors and residents whenever possible.

This experience has already been enriched by the House of Tales (Casa do Conto) project, opened eight years ago in Porto, which has been hosting and exhibiting the work of artists and architects, who disseminate their work in interaction with the space of the house ( often in site-specific logic).

The Typography of Tales (Tipografia do Conto) space, physically and conceptually close to that other project, has ten accommodations and an extensive ground floor with multipurpose areas, complemented by a central courtyard and a back garden.

Adjacent to these is a large Cultural Café serving residents, which is also a venue for exhibitions and cultural activities.

This project thus gives continuity and reinforcement to the experience initiated by The House of Tales (Casa do Conto), proposing, an original and distinct offer from the one that characterizes the current tourist accommodation in the city of Porto.

The tale gets retold.

City Break

 

Today, the city is a richly varied organism, the quintessential domain of mobility. Inspired on travel and the coming together of people, the House of Tales and the Typography of Tales, charming homes with its own cultural agenda, promotes the intersection of people and ideas on an urban stage.

Renewed now, after 100 years of history in Oporto, the elegance is accentuated to welcome guests in an iconic cultural atmosphere. This is a project which could only have taken place within a city, a territory which drives interpersonal contact and stimulates creativity.

The renovation project for the house, which is listed as being of special historical interest, has accentuated both its architectural and poetical value. The significance which these buildings can take at the renewed city, as a symbol for those who inhabit it, even if only temporarily, confers modernity to Historic Centres, and can help prevent their desertification.

254

Cultural Touring

 

As an Arts, Books & Residence space, our mission is to manage residential tourism with cultural events in the creative industries.

 

This process was already in motion with the project Casa do Conto (House of Tales), that started in 2011, and as been distinguished by it’s excellent accommodation experience and for being used as an exposition space by artists and architects, that merge their work with the house.

 

There’s an outside area in the courtyard and a back garden, that can be used for temporary artistic installations , as well as to do workshop.

 

In a nutshell, the goal is for this project to embody the values and mission of the already existing one, adding a twist to our vision, that’s able to be a cultural meeting point in between citizens and visitors.